Džordž Karlin

Džordž Karlin (engl. George CarlinNjujork12. maj 1937 — Santa Monika22. jun 2008) je bio američki komičar i kritičar društva. Često je govorio da roditi se na planeti Zemlji znači kupiti kartu za cirkus nakaza – a roditi se u SAD znači imati kartu u prvom redu. Osvojio je pet Gremi nagrada.[1]
Karlinov komičarski nastup koji se bavio pitanjem „sedam psovki“ je dospeo pred Vrhovni sud SAD, po pitanju cenzure u SAD. Sud je sa 5 prema 4 doneo odluku da Vlada SAD može cenzurisati „nepristojan materijal“ na radio i TV medijima.
Inspiraciju je često nalazio tražeći neobično u nečemu naočigled najobičnijem – u najsvakodnevnijim aktivnostima je primećivao iznenađujuće pojave koje ostaju neprimećene.
Velik deo njegovog humora je imao element šoka. Ovo je objasnio u intervjuu u emisiji Kris Rok Šou (28.11.1997): „Volim da uznemirim ljude. Da vidim gde je njihova granica prihvatljivog, da tu granicu prekoračim i da ih onda prevedem preko te granice, a da im na kraju bude drago što se to sve desilo.”
Karlin je poreklom Irac i vaspitan je u duhu katolicizma, ali je bio protivnik religije i ismevao ju je u svom nastupu „Svi ste zaraženi“, gde je tvrdio da je umesto religije i Boga, obožavao Sunce, ali da je na kraju završio sa obožavanjem Džoa Pešija (s kojim je dobar prijatelj u privatnom životu). U nastupu „Žaljenje i kukanje“ sveo je deset Božjih zapovesti na dve, a onda je dodao još jednu : „Zadržaćeš svoju religiju za sebe“.
Kritikovao je mnoge aspekte američkog života: opsesiju bezbednošću, opsesiju decom (roditeljstvom), konzumerizam, ogromne klasne razlike, ratove koje SAD vode u svetu (tvrdeći da je to jedino što umeju dobro da urade). Poseban akcenat je stavljao na crni humor, tvrdeći da uživa u prirodnim katastrofama i samoubistvima. ( Izvor Vikipedija)
Za mene jedan od najbriljantnijih umova, kad je u pitanju motivaciono govorništvo.
Malopre videh i da ga Šuja voli. To je sasvim ok.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s